Monday, October 5, 2009

ISA TAK KAN TERIMA JAWATAN EXCO


Isnin, Oktober 05, 2009
ISA TAK KAN TERIMA JAWATAN EXCO

Insya Allah pada malam Ahad depan, Tan Sri Isa Samad akan diumumkan sebagai ADUN Bagan Pinang yang baru. Inilah kali pertama beliau bertanding di kampungnya sendiri sejak menjadi ahli politik pada tahun 1978.

Keyakinan Isa menang berdasarkan undi pos sebanyak 4,000 lebih. Kecuali semua pengundi pos gila, barulah PAS menang kerana 4,000 pengundi pos pangkah PAS semua. Seperti kata Menteri Besar, Mohamad Hassan, tidak semestinya undi pos pangkah BN, memang betul tetapi majoritinya akan mengundi BN. Jadi Isa akan jadi wakil rakyat undi pos seperti Datuk Zulhasnan Rafique yang menang di parlimen Setiawangsa kerana undi pos.

Semalam Malaysiakini melaporkan Mohamad Hassan enggan mengulas sama ada akan melantik Isa sebagai Exco Kerajaan Negeri jika beliau menang.

Sebagai bekas Menteri Besar dan bekas Menteri Wilayah Persekutuan, masakan Isa mahu menerima jawatan Exco kerana ia merendahkan kedudukannya sebagai seorang pemimpin veteran. Beliau adalah bekas naib presiden UMNO. Masakan dia mahu terima jawatan yang rendah kecuali dia dilantik semula sebagai Menteri Besar selepas pilihanraya umum 2012.

Soal bekas menteri jadi Exco bukan perkara luar biasa. Bekas Menteri Perusahaan Awam, Tan Sri Dr Yusof Noor (1990-1995) pernah jadi Exco Kerajaan negeri Terengganu (1995-1999). Jadi kalau Isa terima jawatan Exco tidak salah kerana sudah ada contoh yang boleh diteladaninya.

Kemenangan Isa sudah tentu menggugat beberapa orang ahli politik seperti Mohamad Hassan yang mungkin bimbang Isa akan merampas kerusi Menteri Besar dari tangannya. Apatah lagi Mohamad Hassan dikaitkan dengan Pak Lah maka Najib memerlukan Menteri Besar baru pada tahun 2012.

Kemenangan Isa juga bakal menggugat Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin sebagai Timbalan Presiden UMNO.Pada tahun 2004, Isa menang besar mengatasi undi Muhyiddin dalam pertandingan Naib Presiden UMNO. Jika beliau tidak dihukum oleh Lembaga Disiplin UMNO atas kesalahan politik wang, sudah tentu Isa sebagai Menteri Wilayah Persekutuan adalah pencabar kuat Muhyiddin bagi jawatan Timbalan Presiden UMNO Mac lalu.

Isa lebih baik PRnya daripada Menteri Pembangunan Luar Bandar, Tan Sri Muhammad Muhd Taib yang kalah di tangan Muhyiddin setelah Ketua Menteri Melaka, Datuk Wira Ali Rustam dilarang bertanding.

Dalam pertandingan Mac lalu, Isa kalah bertanding jawatan Naib Presiden UMNO kerana beliau bukan lagi seorang menteri kerana perwakilan memilih tiga orang menteri sebagai naib presiden UMNO iaitu Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi;Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishamuddin Hussein dan Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Keseniaan dan Warisan, Datuk Seri Shafie Afdal.

(sumber;http://memobelakang.blogspot.com/2009/10/isa-tak-kan-terima-jawatan-exco.html)

No comments: