Saturday, January 16, 2010

mesin taip buruk :Luahan rasa seorang Cina....

Luahan rasa seorang Cina....
15 January 2010

"Orang Cina tidak mungkin dapat jadi ketua di Malaysia. Tidak mungkin...," Kata seorang lelaki Cina yang aku temui di sebuah warung kopi mamak petang tadi. "Kita orang Cina tidak kisah kalau Melayu jadi ketua tetapi yang penting mereka kena jaga hati semua rakyat," bebelnya ketika aku mula mengajukan soalan-soalan provokasi.

"Siapa pun tak kisah tapi kena ingatlah, semua mahu makan. Orang Melayu mahu makan, Cina mahu makan, India pun mahu makan. Jangan sampai mereka (pemimpin) semua makan, kita yang lain cuma tengok saja mereka makan," bebelnya.

Aku cuba jolok soalan pasal Melayu lagi, terus katanya: "Jangan fikir jadi orang Melayu dia ada lesen besar, tak boleh masuk penjara (kalau buat jenayah). Polis tak boleh tangkap mereka sebab mereka Melayu. Tapi kena betul-betullah. Siapa buat salah tangkap saja, masukkan dalam penjara. Tak kira Melayu, Cina, India...

"Jadi orang Melayu boleh beli rumah lebih murah, ada kuota Melayu... Itu patutlah tapi tak bermakna mereka ada lesen besar, boleh buat apa saja," katanya lagi sambil menghirup teh panas di depannya.

Lalu aku cuba provokasi lagi, tidakkah pembangkang sekarang sudah kuat, jadi bolehlah Cina perintah Malaysia. "Huh, tak mungkin. Pembangkang pun sama. PKR silap-silap lagi teruk. Siapa yang perintah sama saja. Mereka semua mahu makan... makan... makan... (rasuah).

"Tapi tak apalah makan makan itu biasa, ma... mana2 kerajaan pun sama. Tapi jangan tamak. Kalau ada RM10 bilion, RM1 bilion dia makan ada lagi RM9 bilion untuk kasi orang lain. Jangan RM9 bilion mereka makan, RM1 bilion tinggal... Itu tidak bagus!

Lepas itu dengan bangga dia kata kalau tak ada Dr. Mahathir, Malaysia tidak boleh jadi macam sekarang. Orang kenal Malaysia sebab Mahathir. Tapi katanya, "itu Badawi sudah kasi hancur ini negara. Bukan Badawi, tapi menantunya... Sebab itu BN kalah dulu, sebab menantu Badawilah."

"Sebab dia punya cara, dia semua dapat makan tapi orang lain tak dapat makan. Tak macam Mahathir, dia makan tapi orang lain semua pun dapat makan. Apa guna negara kaya, banyak duit kalau rakyat tak ada duit? Buat bisnes pun susah?

"Najib sekarang banyak susah sebab kena cuci dulu kotor-kotor yang Badawi sama menantunya buat. Itu sebab setahun dua ini susah mahu lihat (keupayaan) Najib," gerutunya sambil sesekali menyedut rokok yang dinyalakan sebentar tadi.

Huh, lama juga aku berbual dengan lelaki Cina ni yang dik kerana asyik berbual sampai aku terlupa nak tanya namanya. Tapi sekurang-kurang aku dapat sedikit gambaran tentang pandangan orang Cina terhadap negara.

"Haiya, jangan gaduh-gaduhlah. Kalau politik kacau, pelabur tak mau masuk. Ini macam susah mau cari makan, maa... Kita kena ingat jangan sampai kita susah cari makan...." katanya di akhir perbualan kami.

Aku faham....

Pada 8:27 PM

(sumber;http://mesintaipburuk.blogspot.com/2010/01/luahan-rasa-seorang-cina-tentang-negara.html)

No comments: