Sunday, January 31, 2010

CAUVINIS CINA dan berfikiran KOMUNIS

CAUVINIS CINA dan berfikiran KOMUNIS
Written by mykmujohor

Melayu mudah di TIPU dengan aksi PELUK PELUK macam ni dah LONGLAI

BORHAN Namat bersama isterinya, Che Nolia Hashim begitu sedih melihat gerai buah-buahan mereka yang telah beroperasi sejak 20 tahun lalu di Permatang Pauh dirobohkan oleh Pejabat Daerah dan Tanah Seberang Perai Tengah, Pulau Pinang, semalam.(gambar Mingguan Malaysia 31.01.2010)

Penang hari ini menyaksikan bagaimana para peniaga Melayu ditekan dengan maha dahsyat. Gerai-gerai milik peniaga Melayu di persisiran kawasan pelancongan utama di Feringgi dirobohkan tanpa rasa belas kasihan sedangkan gerai-gerai perniagaan milik kaum Cina mekar bak cendawan tumbuh.

Mengapa ada "double standard" begini? Mengapa seperti ada perancangan tersusun untuk menyingkirkan saki baki para peniaga Melayu di kawasan pulau di Penang?

Bukan pihak mykmujohor yang menuduh Ketua Menteri Pulau Pinang sebagai CAUVINIS, tetapi kepimpinan PKR sendiri seperti Bekas Ketua Perhubungan Negeri PKR , saudara Zahrain sendiri seperti dilapor Utusan mencemuh Lim Guan Eng sebagai Cauvinis Cina , Diktator dan pentingkan diri sendiri!

Ia juga disokong oleh seoarang lagi pemimpin PKR yang juga Ahli Parlimen KUlim BAndar Baharu, saudara Zul.

Apa yang terjadi ini semestinya menjadi pengajaran kepada Melayu-Melayu diluar sana supaya jangan terikutikut dengan sentimen menyokong Anwar dan Nik Aziz ,dan sanggup menggadaikan undi mereka mengundi DAP kononnya percaya bahawa Anwar dan Nik Aziz mampu membawa suara Melayu dikemudian hari.

Apa yang berlaku menunjukkan , DAP tidak dapat dikawal oleh rakan-rakan Melayu mereka di dalam PKR dan PAs sepertimana MCA dan Gerakan serta MIC dan PPP yang hormat akan UMNO di dalam Barisan Nasional.

Percayalah UMNO walaupun dengan segala kekurangan yang terpalit kepadanya dewasa ini, masih merupakan parti keramat orang Melayu dan wajar terus diperkasakan menjadi kuat.

UMNO yang kuat pastinya mampu membawa suara Melayu di dalam Kerajaan.

Di bawah adalah petikan Utusan mengenai LIm GUan Eng dari kaca mata Bekas Pengerusi PKR Penang yang masih lagi menjadi ahli PKR dan PR.

Guan Eng seorang diktator - Zahrain

Oleh TARMIZI ABDUL RAHIM
pengarang@utusan.com.my
KUALA LUMPUR 29 Jan. - Krisis pakatan pembangkang semakin serius dan merebak ke Pulau Pinang apabila Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohd. Hashim secara keras menyerang Ketua Menterinya, Lim Guan Eng.

Menggambarkan Guan Eng sebagai 'diktator, cauvinis dan berfikiran komunis' Zahrain yang juga bekas Pengerusi PKR Pulau Pinang berkata, pakatan pembangkang perlu menghentikan sebarang tolak ansur dengan pemimpin itu setelah dia gagal menunaikan janji-janji pilihan raya umum lalu.

Menegaskan bahawa beliau tidak menyerang DAP, Zahrain menyatakan Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP akan menjadi liabiliti kepada pakatan pembangkang sekiranya masih mengekalkan rentak pentadbiran yang diamalkan sekarang.

"Guan Eng tidak suka dikritik. Dia akan segera melabelkan mereka yang mengkritik itu sebagai ejen Barisan Nasional (BN).

"Malah rakan-rakannya dalam DAP juga tidak boleh membantah apabila beliau mengeluarkan pendapatnya," katanya seperti dipetik oleh akhbar The Star, semalam.

Kata Zahrain, antara janji-janji pilihan raya yang masih belum ditunaikan adalah pengenalan pilihan raya ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT) dan sistem tender terbuka.

"Guan Eng mungkin berat hati untuk mengadakan pilihan raya ahli majlis PBT itu kerana ia akan mengurangkan kuasanya apabila rakyat Pulau Pinang boleh menggunakannya sebagai mekanisme untuk menilai prestasi kerajaan negeri.

"Beliau juga berjanji untuk melaksanakan sistem tender terbuka, tetapi telah membuat proses itu semakin teruk apabila dia sendiri yang mempengerusikan lembaga tender," katanya yang mengakui proses semak dan imbang semasa era BN lebih baik.

Tambah Zahrain, setiap kali beliau mengkritik cara pentadbiran Ketua Menteri yang disifatkan seperti seorang diktator, beliau dituduh menjadi ejen UMNO.

"Saya sudah pasti bukan ejen UMNO. Saya cuma tidak mahu melihat pakatan pembangkang bergerak melawan janji-janji yang dibuatnya sebelum ini.

"Adalah amat memalukan bagi pakatan pembangkang apabila projek-projek dianugerahkan berdasarkan kepada asas siapa kenal siapa," katanya.

Beliau berkata, Guan Eng sebenarnya tidak sesuai menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang memandangkan beliau bukan orang tempatan dan tidak memahami sentimen masyarakat setempat.

"Beliau juga gagal membawa masuk pelaburan asing meskipun telah melawat ke seluruh dunia untuk menarik pelaburan.

"Pengundi sedang memerhati. Orang Pulau Pinang amat teliti mengenai perkembangan ekonomi," katanya.

Zahrain juga mempersoalkan kewajaran sebahagian ucapan Guan Eng semasa konvensyen pakatan yang dibuat dalam bahasa Mandarin.

"Sebagai pemimpin dalam pakatan pembangkang, beliau sepatutnya menghormati ahlinya yang pelbagai kaum dan berucap dalam bahasa yang difahami oleh semua," katanya.

Serangan Zahrain menyusul selepas Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin tidak sependapat dengan parti dalam isu kalimah Allah.

Kontroversi itu turut melibatkan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad apabila Zulkifli membuat laporan polis ke atas pemimpin Pas terbabit.

Malah ahli PKR itu turut mencabar sebarang tindakan lembaga disiplin parti tersebut yang ah menaikkan kemarahan Ketua Biro Politik PKR, Datuk Zaid Ibrahim yang sebelum ini keluar daripada UMNO, meletak jawatan sebagai menteri dan senator untuk menyertai parti itu.

(sumber;http://www.mykmujohor.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1384&Itemid=53)