Monday, December 7, 2009

Menjawab Kononnya Nyawa UMNO adalah Wang


December 7, 2009
Menjawab Kononnya Nyawa UMNO adalah Wang

Menjawab Kononnya
Nyawa UMNO adalah Wang


MARANG, 6 Dis (harakahdaily): Kekuatan Umno hanya bergantung kepada kebendaan dan wang ringgit untuk meraih sokongan rakyat, kata Timbalan Ketua Pemuda PAS Kawasan Marang, Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi. Katanya, pemimpin Umno menjadi susah hati sekiranya parti itu tidak mempunyai sumber kewangan.

“(Pemimpin) Umno, nyawa mereka hanya wang. Kalau tidak ada wang, mereka susah,” ujarnya ketika berucap pada Majlis Penyampaian Bantuan Musim Tengkujuh di Kampung Gong Merawang, dekat sini, petang semalam. Ini, katanya berbeza dengan perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS yang menjadikan agama yang suci itu sebagai 'nyawa' dalam menegakkan kalimah Allah di atas muka bumi ini.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan para penerima bantuan supaya tidak menjadikan kebendaan sebagai keutamaan dalam kehidupan sebaliknya berbangga dengan nikmat Islam dan iman.

“Nikmat yang paling besar kurniaan Allah kepada kita ialah nikmat Islam dan iman,” ujarnya.

Justeru, tambahnya walaupun sumbangan yang diterima pada majlis itu tidak seberapa tetapi para penerima hendaklah menyedari bahawa PAS sentiasa prihatin terhadap masyarakat.

Beliau yang juga Ketua Pemuda MTD Ru Rendang mewakili bapanya selaku Ahli Parlimen Marang dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ru Rendang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang turut menyampaikan bantuan itu kepada penerima.

Sebanyak 101 keluarga menerima sumbangan pada majlis pertama kali anjuran PAS Cawangan Kampung Baru Ru Muda itu yang terdiri daripada golongan miskin, ibu tunggal dan mangsa banjir.

Menurut ketuanya, Haji Abdul Aziz Ngah, pihaknya sebelum ini sering mengadakan aktiviti kebajikan tahunan seperti penyampaian sumbangan hari raya, bantuan persekolahan dan mangsa yang ditimpa musibah.

Katanya, PAS cawangan menyedari masalah yang dihadapi oleh para penduduk yang terdiri daripada nelayan, penoreh getah dan bekerja sendiri yang tidak dapat melakukan aktiviti harian pada musim tengkujuh.

“Bagi meringankan bebanan hidup mereka, yang sudah tentu menyulitkan mereka mencari rezeki untuk menyara keluarga, maka kami berusaha memberikan sumbangan berupa barangan keperluan harian ini,” katanya.

Beliau juga mengucapkan terima kasih dan penghargaan kepada para penyumbang yang sentiasa memberikan sokongan bagi menjayakan aktiviti kebajikan PAS cawangan kepada masyarakat setempat.


Ulasan Saya : Pas mendakwa bahawa UMNO bergantung harap kepada wang semata-mata, manakala PAS pula bergantung kepada Iman. Saya cuma mahu komen sedikit sahaja iaitu :

1. Mengapa kes Penyelewengan Tabung Memali tidak didedahkan kepada khlayak ramai? Bukankah itu juga soal duit dalam PAS?

2. Mana perginya Syarikat Kohilal? Sudah bengkrapkan syarikat tersebut? Dan siapa yang bertanggungjawab di atas kehancuranya? Bukankah itu juga melibatkan wang dan duit?

3. Betulkah PAS tidak gunakan duit dalam meneruskan hayat politiknya? Bukankah ada upah yang diberikan kepada petugas PAS yang memasang bendera parti tersebut pada setiap kali pilihan raya? Bukankah itu juga duit namanya?

4. Jangan ingat penyakit "gila kuasa dan wang ringgit" hanya terkena kepada UMNO semata-mata, PAS juga sudah mula kelihatan mengejar kebendaan dan pangkat. Sudah mula berlaku lobi-melobi dalam pemilihan muktamar PAS baru-baru ini.

5. Siapa kata PAS tidak guna duit untuk pancing undi? Banyak program rakyat yang mereka lakukan turut sama meniru cara UMNO, memberi sumbangan pakaian, sumbangan wang ringgit, sumbangan duit dan pelbagai lagi. Bukan itu duit juga namanya?

6. Jika benar PAS berjihad - mengapa perlu diadakan kutipan derma untuk tabung jihad setiap kali ceramah politik PAS diadakan? Dan mengapa mesti penceramah-penceramah PAS dibayar dengan wang ringgit setiap kali datang berceramah? Apakah rakyat tidak tahu bahawa terdapat sesetengah penceramah PAS yang kerja hariannya hanyalah mengambil pendapatan melalui ceramah politik sepenuh masa? Malah para penceramah PAS apabila tiba musim pilihan raya pendapatan mereka boleh mencecah beribu-ribu hasil daripada bayaran untuk berceramah. Bukankah itu wang ringgit namanya? Fikir-fikirkanlah.

Ditulis Oleh Muhammad Azli Shukri di 5:58 PM
Label: Corat-Coret

(sumber;http://azlishukri.blogspot.com/2009/12/menjawab-kononnya-nyawa-umno-adalah.html)

No comments: