Wednesday, December 9, 2009

Bila biar Islam dan hak Melayu disoal, erti tentang Perlembagaan

Wednesday, December 9, 2009
UNSPIN: Bila biar Islam dan hak Melayu disoal, erti tentang Perlembagaan

Dulu sekolah ugama rakyat PAS bising. Ada peruntukan dalam Perlembagaan untuk PAS pertahankan dan tuntut kerajaan belanja untuk belajar ugama. Tapi tak buat. Tak bawa ke mahkamah. Tak pandai perjuangkan Islam.

Isu bina Masjid sama dan lebih perlu dalam perjuangkan Islam. Nga Kor Ming yang konon disanjung PAS pandai beri salam dan sebut ayat Quran persoalkan buka Masjid banyak2. Apa cerita PAS?

Ini hak dan kedudukan istimewa dalam perlembagaan. Bina Masjid ada peruntukan perlembagaan. Bina kuil, gereja, dan tokong tak tanggungjawab kerajaan. Pasal Islam ugama persekutuan, beza dengan ugama rasmi. Wang kerajaan boleh dibelanjakan untuk rumah ibadat, sekolah ugama Islam dan lain-lain institusi Islam.

Tahukah PAS jawab macam gini? Tapi PAS akhir2 ini tidak tahu cakap dlama Parlimen melainkan untuk fitnah UMNO. Dalam isu ugama dan bangsa Melayu, PAS hanya berdiam saja dalam Parlimen. PAs seolah-olah tak pertahanakn Islam demi untuk dapat undi.

PAS pun tak pertahankan Perlembagaan. Kulasegaran persoal Ketuanan Melayu. Tapi butir2 yang disentuh di Parlimen adalah perkara2 tertera dalam Perlembagaan. Ini makna DAP tentang Perlembagaan Malaysia.

PAS diam. PKR diam. Entah siapa lagi diam. Adakah mereka menentang Perlembagaan kita????

Posted by The Unspinners at 12:37 PM

(sumber;http://theunspinners.blogspot.com/2009/12/unspin-bila-biar-islam-dan-hak-melayu.html)

No comments: