Sunday, June 12, 2011

SEJARAH dari AgendaDaily: Tiada agenda tersembunyi ramai keluarga saya dalam Umno - Kadir


Tiada agenda tersembunyi ramai keluarga saya dalam Umno - Kadir

Oleh HELME HANAFI

“Saya sendiri pun tidak tahu rupa-rupanya ramai ahli keluarga saya yang masuk politik.”itulah reaksi Menteri Penerangan Datuk Kadir Sheikh Fadzir sambil tersenyum ketika menatap berita Agendadaily mengenai keluarga besarnya dalam Umno.


Beliau lantas menjelaskan kebanyakkan ahli keluarganya masuk bukan atas dorongannya.

“Mereka sendiri menunjukkan ciri-ciri kepimpinan semasa di universiti lagi, mereka aktif berpersatuan dan menjadi pemimpin pelajar. Saya sendiri tidak mengalakkan mereka masuk politik tetapi kerana minat mereka sendiri memilih untuk menjadi ahli politik.

“Alhamdulilah mereka masuk Umno untuk berkhidmat kepada rakyat. Mereka bukan hendak sangat jawatan tetapi bila mereka dipilih atau dilantik mereka berkerja bersungguh-sungguh untuk Umno,”katanya ketika ditemui di Kondominium Pantai Panorama,Kuala Lumpur selepas merasmikan Pelancaran Bulan Kemerdekaan yang dianjurkan oleh Kumpulan Telekom Malaysia Selasa malam.

Menurutnya jika mereka memilih untuk kaya lebih baik mereka menumpukan perhatian untuk menjadi ahli perniagaan.

“Kebanyakkan mereka sanggup ‘miskin’ demi bertugas untuk rakyat,”katanya.

Kerana kesibukkan tugasnya sebagai menteri, Kadir memberitahu beliau jarang bertemu adik-beradiknya yang lain.

Beliau sendiri agak terkejut membaca salah seorang saudaranya yang hanya dikenali sebagai Majid menjadi orang kuat Umno Nibong Tebal. “Saya tahu dia Umno, tapi tak tahu pulak dah jadi orang kuat,”katanya sambil tertawa.

Beliau ketawa lebih besar melihat gambar keluarganya di muka depan Agendadaily dan berkata, “bukanlah senjata tersembunyi , berapa sangat undi boleh dapat jika hendak dibandingkan dengan lebih 2000 pewakilan Umno .”

Beliau berharap siapapun tidak salah sangka anggap ada agenda tersembunyi keluarganya ramai menyertai Umno.

---------------------------------------------------

‘ Senjata tersembunyi’ Kadir… keluarga besarnya dalam Umno….

Oleh ROSLI ISMAIL

Dari kiri Musa Sheikh Fadzir,Nadzir Sheikh Fadzir,Harun Faudzar,Omar Faudzar,Haidar Sheikh Fadzir dan Aziz Sheikh Fadzir…

Antara yang kelihatan relax untuk berdepan dengan pemilihan Umno September ini ialah Datuk Kadir Sheikh Fadzir.

Sebagai Menteri Penerangan publisiti untuk dirinya memang tak tidak jadi masalah.

Bukan sahaja kerana pegang kementerian cerita Kadir kerap keluar tv dan suratkhabar.

Sejak di Kementerian Kebudayaan,Kesenian dan Pelancongan dulu ahli Majlis Tertinggi Umno ini memang terkenal konsisten dengan kerjanya.

Sebagai Ketua Umno bahagian Kulim Bandar Bharu siapa pun tak boleh goncang kedudukannya.

Satu lagi kekuatan Kadir yang mungkin ramai tidak sedar ialah rangkaian keluarga besarnya yang jadi orang kuat di beberapa bahagian Umno.

Adiknya Datuk Aziz Sheikh Fadzir yang nak tamat tempoh jawatan Naib Ketua Pemuda Umno Malaysia kini adalah Timbalan Ketua Umno Bahagian Baling di Kedah.

Seorang lagi adiknya Haidar yang dulu Ketua Pemuda Kepong dan bekas Ketua Pemuda Wilayah Persekutuan kini adalah Timbalan Ketua Umno bahagian Kepong.

Saudaranya Omar Faudzar ialah Ketua Umno Bahagian Bayan Baru di Pulau Pinang.Satu lagi bahagian di Pulau Pinang iaitu Bukit Mertajam juga diketuai oleh Datuk Musa Sheikh Fadzir.

Di bahagian Jelutong pula Nadzir Sheikh Fadzir ialah salah seorang ahli jawatankuasa bahagian.

Dalam bahagian Nibong Tebal juga ada saudaranya,Majid yang jadi orang kuat di bahagian itu.

Di bahagian Cheras di Kuala Lumpur Harun Faudzar ialah bekas Naib Ketua Umno bahagian.

Difahamkan setakat ini dari segi jumlah dan pegangan jawatan, tiada siapa yang boleh mengatasi rekod keluarga besar Kadir dalam Umno.

(sumber;http://202.71.99.84/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_8cadce47-ca9db1d0-c0c18f00-1b6b24ec)

1 comment:

Anonymous said...

dlm kampung saya di daerah Alor star ramai penyokong PAS di zaman dato Asri tahun 60an,semasa itu saya bersekolah rendah.Setahu saya hanya satu keluarga saja yang menyokong UMNO di kg tersebut.Tapi pada masa kini bolih dikatakan kesemua adalah penyokong UMNO.Ini dapat disimpulkan semasa kehadiran pada mesyuarat UMNO cawangan.