Tuesday, December 28, 2010

Jika Isa Samad Di Lantik, Mengapa Tidak Khairy Jamaludin?Mula-mula Isa Samad menang Naib Presiden UMNO, undi tertinggi. Kemudian beliau didapati bersalah, dilucutkan jawatan dalam parti, tidak dibenarkan bertanding dan memegang apa-apa jawatan selama sepenggal. Sebaik habis tempohnya, beliau menjadi calon ADUN Teluk Kemang dan menang besar.

Adakah peluang kedua Isa Samad menerajui GLC ini menunjukkan bahawa Dato' Sri Najib seorang yang pemaaf? Tidak ada siapa yang tidak boleh 'dipulih'kan oleh beliau.

Banyak tekanan yang dikenakan oleh beberapa pihak agar menggugurkan menteri seperti Nor Mohamad Yaakob dan Nazri Tan Sri Aziz, tetapi DSN masih memberi mereka peluang. Dengan terlantiknya Isa Samad menerajui GLC penting ini, adakah bermakna desas desus Khairy Jamaludin akan dilantik sebagai Menteri atau Timbalan Menteri akan menjadi kenyataan?

Seperti yang pernah ditulis oleh Dato' Ariff Sabri, blogger Sakmongkol AK47, Dato' Najib, seperti bapanya Tun Razak, boleh menerima kesalahan-kesalahan orang disekelilingnya dan memberi peluang kedua kepada mereka. Menurut Sakmongkol, Tun Razak tahun beberapa pegawainya berfahaman kiri aka komunis tetapi masih mengekalkan mereka.

Namun dalam jangka pemerintahannya yang pendek, Tun Razak berjaya membawa kemajuan kepada Malaysia dan masih dianggap salah seorang negawan ulung yang Malaysia pernah ada. Adakah Dato' Sri Najib akan mengalami perkara yang sama?

Melantik Isa Samad menerajui Felda dan memberi peluang kedua kepadanya berbeza dengan Khairy Jamaludin. Khairy didapati bersalah, seperti Isa tetapi ketika itu Tun Abdullah masih PM, jawatankuasa disiplin tidak menghukum Khairy dengan sewajar. Beliau diberi amaran keras, dibenar bertanding dan menang.

Irregularity yang menaungi Khairy sepanjang kareer mentuanya ini yang tidak disenangi rakyat. Belum diambil kira lagi campurtangan KJ dalam menentukan calon, ahli kabinet dan beberapa deal khazanah yang merugikan Malaysia yang dibrokerkan oleh KJ. Dan sebenarnya beliau masih tidak menerima sebarang hukuman, malah bebas menerajui sayap Pemuda.

Sebaliknya, Isa sudah menjalani hukumannya, sudah di 'pulih' dan di 'putih'kan dan sewajar beliau diterima. KJ merupakan liability kepada BN, dan sewajarnya beliau kekal begitu jika Dato' Sri Najib ingin nama BN sebagai jenama yang semakin diterima kini.

(sumber;http://sribuana.blogspot.com/2010/12/jika-isa-samad-di-lantik-mengapa-tidak.html)

2 comments:

Anonymous said...

KJ yang kenakan ISA Samad!

Badut Rakyat said...

salam 1 malaysia...saya telah paut kan blog anda utk blog saya.penulisan blog anda memang hebat.tahniah di ucapkan.kalau boleh paut kan blog saya utk blog anda..terima kasih dan salam perjuangan dari saya,penulis badut rakyat..

http://badutrakyat.blogspot.com/