Wednesday, October 24, 2012

Melayu muak penghinaan DAP


ARKIB : 23/10/2012


Penjaja Padang Kota Lama, Georgetown yang terdiri daripada orang Melayu meluahkan perasaan marah dan kecewa terhadap kepimpinan DAP di Pulau Pinang, September lalu. - Gambar hiasan

1.0 Datuk Seri Najib Tun Razak kelmarin, mencabar jika benar DAP sebuah parti pelbagai kaum, parti itu dipelawa bertanding di kawasan Melayu.
"Anda tahu orang Melayu sudah muak dengan DAP. Mereka mendakwa kononnya bersikap demokratik tetapi adakah mereka lebih demokratik daripada kami (Barisan Nasional).
"Saya setuju dengan Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek. DAP hanya memperjuang satu kaum sahaja dan jika anda mahu tahu, tanya Tunku Aziz (Tunku Abdul Aziz Ibrahim), beliau akan beritahu anda (wajah sebenar DAP)," kata Najib yang juga Pengerusi Barisan Nasional semasa berucap merasmikan Perhimpunan Agung MCA Ke-59 di Wisma MCA, Ahad lalu.

2.0 Dalam wawancara Mingguan Malaysia (30 September lalu), Tunku Abdul Aziz mengaku telah melakukan satu kesilapan besar dalam hidupnya kerana menyertai parti politik apatah lagi DAP.
"Saya menyertai DAP kerana mereka mendakwa mereka sebuah parti pelbagai kaum namun sebenarnya jauh tersasar.
"Mereka telah memberi gambaran jelas kepada saya bahawa mereka bukan demokratik. Pada awalnya, saya fikir mereka adalah sebuah parti demokratik tetapi itu bukanlah satu kebenaran.
"Kononnya mereka mengamalkan budaya kebebasan bersuara. Macam-macamlah mereka kata seolah-olah mereka juara dalam semua perkara. Semua yang dikatakan hanyalah retorik semata-mata. Apabila berhadapan dengan realiti, mereka tidak lakukan apa yang mereka cakap sebelum ini. Itulah parti DAP.
"Lihat sahaja contoh Datuk Mansor (Timbalan Ketua Menteri II), kononnya kebebasan bersuara adalah dibenarkan dalam DAP. Betulkah? Sehingga paksa untuk menafikan apa yang diperkatakan," kata Tunku Abdul Aziz.

3.0 Beliau juga menjelaskan hakikat sekiranya orang Melayu yang menyertai DAP merasakan parti tersebut akan membela nasib mereka dan Melayu, mereka salah. Sehingga kini, tidak ada bukti yang DAP telah dan akan memperjuangkan nasib orang Melayu.

4.0 Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sehingga hari ini enggan memberi penjelasan berhubung tindakan kerajaan DAP negeri itu tidak membelanjakan wang dalam Akaun Amanah Perumahan Bumiputera berjumlah RM33.36 juta.

5.0 Jika peruntukan itu digunakan sekurang-kurang ada juga projek perumahan kos rendah untuk golongan bumiputera berpendapatan rendah membelinya. Dan bukan kerajaan negeri itu bertindak melayan permintaan pemaju untuk membina rumah mewah yang harganya jauh daripada kemampuan bumiputera.

6.0 Melayu memang sudah muak dengan mainan politik DAP. Beberapa Melayu dalam DAP sedar bahawa parti itu hanya berminat untuk mempergunakan sentimen kemelayuan pemimpin Melayu dalam DAP sahaja. DAP cuma mahu mempergunakan Melayu untuk memancing undi orang Melayu.
Lebih membimbangkan ialah sikap DAP anti-Islam dalam banyak perkara. Isu penghinaan pemimpin DAP terhadap agama Islam masih belum ada tanda-tanda berakhir. Parti itu lupa Melayu dan Islam sukar dipisahkan.

7.0 Dalam perjuangan DAP tidak ada sebarang agenda Islam. Ketegasan Pengerusi DAP, Karpal Singh bahawa partinya akan menentang habis-habisan sebarang cubaan melaksanakan hukum hudud jika pembangkang menang pada pilihan raya umum akan datang adalah kenyataan biadap dan tidak menghormati perjuangan politik sekutunya - orang Melayu dalam Pas.

8.0 Sudah menjadi amalan DAP untuk mempolitikkan semua perkara tetapi tidak mungkin hal-ehwal perjuangan membina negara Islam pun DAP mahu masuk campur. Jika dilaksanakan pun, orang bukan Islam tidak terlibat dalam hukum hudud.
"DAP sering memperlihatkan sikap rasis dalam banyak perkara terutamanya perkara berkaitan agama dan kepercayaan. Janganlah kita terpengaruh dengan janji manis mereka yang kononnya turut berjuang untuk orang Melayu," kata Tengku Abdul Aziz.

9.0 Beliau menasihatkan orang Melayu bangkit dan sedar sebelum terus dipergunakan oleh pemimpin DAP. Hakikatnya umat Melayu perlu melihat keangkuhan serta perjuangan sebenar DAP dan sokongan kepada parti itu wajar dihentikan.

10.0 Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali baru-baru ini berkata, orang Melayu dalam DAP hanya hiasan sahaja. Amalan mereka sejak dahulu tidak menghormati asas Perlembagaan dan bersifat cauvinis serta sentiasa bermain api perkauman bagi mengekalkan sokongan orang Cina.

11.0 Orang Melayu yang masih berada dalam DAP atau menyokong parti itu perlu sedar mengenai perkara yang diberitahu Tunku Abdul Aziz supaya kedudukan dan hak Melayu tidak dipermainkan.
Lihatlah bagaimana DAP dan PKR berjaya memesongkan perjuangan asal Pas untuk membina negara Islam dan bertukar kepada perjuangan negara berkebajikan.

12.0 Melayu dalam Pas juga perlu sedar, sebenarnya mereka melakukan kerja sia-sia termasuk menganjurkan Himpunan Hijau menuju ke Putrajaya kerana pada akhirnya parti paling dominan dalam pakatan pembangkang ialah DAP yang jelas menentang Islam. Matlamat kerjasama Pas dengan DAP dan PKR hanyalah untuk menang kerusi sahaja.

13.0 Menurut pemerhati politik, Datuk Hashim Suboh, politik Malaysia telah kehilangan nilai. Pemimpin dan parti politik semakin tidak demokratik dan menyalahgunakan makna demokrasi. Sementara serangan terhadap Perlembagaan Persekutuan dilakukan secara berterusan dan semakin melampaui batas.
"Asas kenegaraan yang telah diinstitusikan sejak merdeka juga diserang seolah-olah kita sedang bergelut untuk memerdekan negara dan bukannya berada di era untuk mengisi, memberi makna serta mempertahankan kemerdekaan Malaysia tercinta ini.
"Sementara semangat federalisme semakin dicerobohi, intipati utama Perlembagaan Persekutuan yang memberikan jaminan terhadap hak-hak setiap rakyat Persekutuan di samping memahatkan dengan jelas kedudukan Agama Islam, Raja-Raja Melayu dan Bangsa Melayu serta Bumiputera juga tidak terlepas daripada serangan secara langsung dan tidak langsung," kata Hashim.

14.0 Beliau melihat dalam keghairahan sama ada untuk mempertahan atau untuk merebut kuasa, pemimpin Melayu Islam kini sedang berebut menawarkan kompromi dengan menjadikan beberapa paksi utama Perlembagaan Persekutuan itu sebagai barang gadaian dalam 'karnival melelong masa depan' yang dinamakan sebagai Pilihan Raya Umum Ke-13 itu.
"Komponen dan institusi kenegaraan wajar tampil dengan tegas untuk melakarkan garis merah supaya politik dan pertarungan politik tidak melampaui batas. Masanya sudah terlalu hampir. Riak dan suasana sudah bergerak dengan pantas ke awan hitam yang suram dan menggetarkan itu," kata Hashim.

15.0 Hal itu perlu diberi perhatian. Persoalannya, beberapa tindakan pemimpin DAP telah melukakan dan mengguris hati orang Melayu. Sampai bila orang Melayu mahu membiarkan kedudukan bangsa Melayu diperlecehkan, institusi Raja Melayu dipersoalkan dan agama rasmi Islam yang termaktub dalam Perlembagaan pun dihina?

16.0 Tindakan itu belum mengambil kira peranan 'dalang' dalam kebanyakan perhimpunan haram dengan tujuan jahat dan berbahaya kepada generasi muda Melayu. Sedar atau tidak, DAP sering membaling batu tapi sembunyi tangan.
Orang Melayu sudah banyak kali beralah. Namun ucapan maaf pun sukar didengari daripada mulut pemimpin DAP.
DAP telah pun berjaya menyampaikan isi hati mereka. Itulah pandangan mereka terhadap orang Melayu yang dituduh rasis.

17.0 DAP perlu diingatkan tentang batas-batas berpolitik. Sampai bila orang Melayu dan bumiputera yang merupakan penduduk majoriti negara ini perlu tunduk pada penghinaan kaum minoriti?

18.0 Berbeza sungguh di negara lain, golongan minoriti yang sering dihina tetapi perkara sebaliknya berlaku di Malaysia. Lepas satu demi satu penghinaan terhadap orang Melayu/Islam dilakukan. Yang menghina pula terdiri daripada kaum minoriti.

19.0 Sebagaimana kata Najib, orang Melayu sudah muak. Penghinaan terhadap orang Melayu dan Islam sudah melampau.

20.0 Sebagai penduduk majoriti, orang Melayu dan umat Islam lain di negara ini perlu bersatu. Jangan biar bangsa Melayu terus dihina dan diperkotak-katikkan.
Paling penting, jangan biar DAP yang bersifat rasis ini menggugat kesejahteraan perpaduan dalam kalangan orang Melayu.

terima kasih utusan:

1 comment:

Anonymous said...

Cina tetap Cina....kalau tak tipu bukan Cina nama nya....tapi masih ramai orang Melayu yg percayakan CIna DAP!! bila nak insaF ??