Thursday, April 5, 2012

Nizar 'telan ludah' sendiri - utusan malaysia

IPOH 4 April - Tindakan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin membantah pembinaan hab pengagihan projek bijih besi Vale International (Vale) di Teluk Rubiah, Lumut, memakan diri sendiri apabila beliau sebenarnya yang menandatangani surat menyokong projek itu.

Mohammad Nizar hari ini mengaku bahawa beliau menandatangani satu surat bertarikh 17 Disember 2008 yang menyokong pembinaan hab pengagihan bijih besi Vale International (Vale) di Teluk Rubiah, Lumut semasa menjadi Menteri Besar Perak.

Pengakuan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pasir Panjang itu membuktikan kenyataan-kenyataan beliau sebelum ini kononnya tidak bersetuju projek tersebut dilaksanakan di Teluk Rubiah dan mencadangkan kawasan lain di Tanjung Hantu, Segari ternyata suatu pembohongan.

Beliau membuat pengakuan itu setelah Tan Sri Mohamad Tajol Rosli Mohd. Ghazali (BN-Pengkalan Hulu) menggunakan Perintah Tetap 23 (C) meminta Ketua Pembangkang DUN Perak berkenaan menyatakan sama ada surat tersebut yang dibacakan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir sebelum itu benar atau tidak.

"Syukur, saya mengaku saya tandatangani surat itu. Surat itu sahih dan benar. Saya ucapkan terima kasih kepada Pangkor (Zambry). Saya sahkan surat itu sebenar-benarnya benar," katanya pada sesi soal jawab pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, di sini hari ini.

Mohammad Nizar dan beberapa pemimpin pembangkang lain sebelum ini menggunakan isu Vale sebagai modal politik malah, turut menuduh Zambry menggadaikan tanah Melayu di Teluk Rubiah kepada syarikat asing.

Terdahulu, Zambry menjawab soalan Datuk Ngeh Koo Ham (DAP-Sitiawan) mengenai alasan kerajaan negeri meluluskan projek pelaburan Vale di kawasan pelancongan Teluk Rubiah, Lumut dan bukannya di Tanjung Hantu seperti dicadangkan kerajaan negeri pembangkang.

Zambry menjelaskan, Vale sebelum ini telah membuat kajian kesesuaian untuk melakukan pelaburan sama ada di Thailand, Vietnam dan Filipina namun memilih Perak dan kawasan Teluk Rubiah pada 2007 kerana keadaan persekitarannya yang lebih kondusif.

Sehubungan itu katanya, Vale telah mengemukakan cadangan itu kepada kerajaan pembangkang pada Mei 2008 tetapi dimaklumkan kawasan tersebut merupakan hak milik persendirian, Harta Makmur Sdn. Bhd. (Harta Makmur).

Pada masa itu, tambah beliau, syarikat itu juga dalam rundingan dengan Gulf Petroleum Sdn. Bhd. untuk cadangan projek petrokimia melibatkan pelabur dari Qatar.

"Sehubungan itu, kerajaan negeri pembangkang ketika itu mencadangkan alternatif lain di kawasan Bagan Datoh dan Vale menilai kesesuaian kawasan tersebut tetapi pada masa sama mereka terus berurusan dengan Harta Makmur untuk membeli tapak padang golf di Teluk Rubiah," katanya.

Mengulas lanjut, Zambry berkata, pada Ogos 2008, Vale sekali lagi membuat susulan perbincangan status projek pelaburan dan ingin mendapatkan sokongan kerajaan negeri serta menyatakan rundingan mereka dengan Harta Makmur menunjukkan tanda-tanda positif selain memperoleh persetujuan Ahli Lembaga Pengarahnya.

"Kemudian, satu surat sokongan telah dikeluarkan bertarikh 17 Disember 2008. Kandungan surat tersebut menyatakan kerajaan negeri mengalu- alukan permohonan Vale untuk mendapatkan lesen pengilang dan insentif daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

"Surat itu juga menyatakan kerajaan negeri sukacita dengan perkembangan positif rundingan dengan Harta Makmur berkenaan tapak padang golf di Teluk Rubiah dan akan memproses pindah milik dan pertukaran syarat tanah apabila perjanjian jual beli antara Vale dengan Harta Makmur selesai dan menerima permohonan tersebut," jelasnya.

Sementara itu, pada satu sidang akhbar selepas itu, Zambry memberitahu, beliau terpaksa mengelaskan semula dokumen sulit kerajaan negeri tersebut setelah berkali-kali dicabar Mohammad Nizar menerusi sidang medianya yang disiarkan akhbar-akhbar pro pembangkang.

Katanya, pengelasan itu dibuat kerana beliau tidak mahu isu pelaburan Vale dijadikan modal politik murahan sehingga menyebabkan rasa kurang senang di kalangan pelabur-pelabur asing lain.

Zambry menambah, Koo Ham ada memberitahunya bahawa dia terkejut kerana tidak mengetahui Mohammad Nizar ada menghantar surat tersebut.

Mengenai tuduhan Koo Ham bahawa beliau bersifat selektif dalam mendedahkan surat itu, Zambry meminta ADUN Sitiawan berkenaan mengemukakan bukti bahawa kerajaan pembangkang pernah mencadangkan projek Vale dipindahkan ke Tanjung Hantu.

Zambry juga menegaskan bahawa pelaburan Vale itu memenuhi kesemua 76 keperluan ketat yang ditetapkan termasuk Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) dan Penilaian Kesan Alam Sekitar Terperinci (DEIA).

1 comment:

Anonymous said...

hijau muka nizar lilin....mana nak sorok muka??? tapi jenis muka tembok setebal kulit babi mcm nizar ni bukanya ada rasa malu!!!!terus menyondol je dlm apa juga isu, selagi tuanya (babi nga nga & babi song ngeh)tak suruh berenti...
ADA JUGA JENIS MELAYU MACAM NI???