Sunday, September 18, 2011

Elak program 'syok sendiri'...

Oleh HELMI MOHD. FOAD dan MOHD. KHUZAIRI ISMAIL
pengarang@utusan.com.my

Najib Tun Razak bersama pimpinan tertinggi komponen BN melafazkan ikrar deklarasi pada majlis penutup Konvensyen BN Selangor di Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, semalam. - BERNAMA

SHAH ALAM 17 Sept. - Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan pemimpin Barisan Nasional (BN) agar tidak melaksanakan program 'syok sendiri' seterusnya memberi laporan tidak tepat tentang bacaan politik di sesuatu kawasan sehingga menjejaskan usaha merampas kembali Selangor daripada pembangkang.

Perdana Menteri sebaliknya berkata, mereka perlu memastikan program yang dijalankan menepati strategi meraih sokongan rakyat terutama pengundi muda yang bakal mengundi buat kali pertama dalam pilihan raya umum akan datang.

"Jangan kita syok sendiri...apabila buat program Juara Rakyat, (laporan dibuat) kami ada perhimpunan 300 orang dan kesimpulannya program berjaya. Kemudian laporan dihantar ke ibu pejabat, diproses serta dihantar kepada Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.

"Siapa 300 orang itu, saya sudah tahu. Sudah 35 tahun dalam politik, saya tahu permainannya. Anda tahu apa yang saya tahu, saya tidak pakai laporan seumpama itu, tetapi kalau 300 itu bukan ketua cawangan dan penyokong tegar atau yang dahulu menentang kita, itu berbaloi,
" katanya.

Beliau yang juga Pengerusi BN berkata demikian dalam ucaptama perasmian Konvensyen BN Selangor di Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di sini hari ini.

Hadir sama Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor; Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar; Pengerusi Konvensyen BN Selangor, Datuk Seri Ir. Mohd. Zin Mohamed dan pemimpin-pemimpin parti komponen.

Perdana Menteri mengingatkan pemimpin parti bahawa beliau mengetahui status kebenaran sesuatu laporan yang disediakan dan memberi amaran agar mereka tidak membuat laporan yang menipu diri sendiri atau pemimpin atasan.

"Bagi laporan (semua) putih, kalau kelabu jangan kata putih, kalau hitam jangan kata kelabu, mesti beritahu betul-betul. Kalau program itu bukan sahaja output tetapi outcome. Laporan macam dulu tidak boleh pakai lagi sebaliknya dengan tindakan dan penilaian tepat dan jujur," katanya.

Najib berkata, laporan terhadap program-program yang dilaksanakan itu bukan dibuat sekadar ingin menyedapkan hati sahaja seperti yang berlaku pada 2008.

"Kita rasa kita cukup kuat tetapi kalau laporan kita betul, kita tidak akan kalah di Selangor kerana jika ada laporan tepat kita boleh buat tindakan pemulihan. (Sebaliknya) Kita tidak buat (laporan tepat) kerana rasa tidak mungkin kalah, itu rangka pemikiran kita bahawa tiada siapa fikir kita akan kalah di Selangor," katanya.

Dalam pada itu di hadapan lebih 3,000 peserta konvensyen, beliau menyeru agar semangat permuafakatan antara kaum yang selama ini dilaksanakan dalam BN terus disemarakkan dengan semua pemimpin menghayati bahawa perjuangan mereka adalah untuk kepentingan semua kaum.

Justeru, beliau meminta seluruh ahli dan kepimpinan BN agar membuka minda terhadap realiti politik semasa yang menuntut mereka tidak hanya memperjuangkan kepentingan kaum dan kelompok masing-masing.

"Dalam konteks negeri Selangor tidak mungkin kalau kita ada pertimbangan kepada mentaliti silo iaitu menjaga (kepentingan) satu-satu kaum sahaja. Realiti politiknya adalah tidak mungkin kita boleh berjaya dan membentuk kerajaan kalau BN berdiri atas sokongan satu kaum sahaja," katanya.

Beliau menegaskan, pemimpin BN yang tulen akan menghulurkan bantuan kepada masyarakat yang susah tanpa mengira kaum dan warna kulit dengan terus 'menerpa' ke hadapan membantu sekiranya golongan itu layak diberi pertolongan.

(sumber;http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0918&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_01.htm)
``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````SUNDAY, SEPTEMBER 18, 2011
AIK? Tak sangka ahli UMNO pun TIPU DS Najib ke? HE!HE!HE!

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Semalam semasa berUCAP dalam KONVENSYEN BN Selangor, PM DS Najib mengINGATkan pemimpin parti bahawa dia mengeTAHUi status kebenaran sesuatu LAPORAN yang disediakan dan memberi AMARAN agar mereka tidak membuat LAPORAN yang menipu diri sendiri atau pemimpin ATASAN..->KLIK<-

"Jangan kita syok sendiri...apabila buat program Juara Rakyat, (laporan dibuat) kami ada perhimpunan 300 orang dan kesimpulannya program berjaya. Kemudian laporan dihantar ke ibu pejabat, diproses serta dihantar kepada Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Siapa 300 orang itu, saya sudah tahu. Sudah 35 tahun dalam politik, saya tahu permainannya. Anda tahu apa yang saya tahu, saya tidak pakai laporan seumpama itu, tetapi kalau 300 itu bukan ketua cawangan dan penyokong tegar atau yang dahulu menentang kita, itu berbaloi,"

Kita FAHAM kenapa DS Najib mengatakan sedemikian.. Ini kerana DS Najib sendiri telah pernah mengalami pengalaman sedemikian dalam PRU-10 tahun 1999 dulu di mana DS Najib meMENANGi kerusi Parlimen Pekan dengan MAJORITI 200 lebih undi sahaja.. Antara punca keMENANGan tipis DS Najib pada masa tuh di kawasan Parlimen yang diWARISi turun-temurun daripada arwah Tun Abdul Razak kerana penyampaian MAKLUMAT yang tidak TEPAT oleh pemimpin BAWAHan UMNO yang SYOK sendiri.. Kita PERCAYA pengalaman ini sentiasa akan mengHANTUi DS Najib sampai bila-bila sebagai pemimpin..

Namun demikian, memang LUMRAH untuk mengatakan pemimpin UMNO Bahagian dan Cawangan suka sangat buat program SYOK sendiri seperti yang disebut.. Tujuan mereka buat program sedemikian bukanlah untuk PARTI sebaliknya untuk berKEMPEN terhadap diri-sendiri.. Selagi UMNO dilihat sebagai platform untuk mencari keMEWAHan, selagi itulah DS Najib akan menyaksikan program SYOK sendiri ini.. Bukan sahaja program Juara RAKYAT, apa kata DS Najib tengok program Jelajah One Malaysia (JOM) idea Pemuda UMNO tuh pulak? Program JOM tuh terang-terang menyaksikan 'BOSS' Pemuda UMNO menyertainya semata-mata kerana dia KEBULURkan PUBLISITI walaupun hanya mengetuk paku sebatang DUA! HE!HE!HE!

Selanjutnya DS Najib mengatakan,

"Bagi laporan (semua) putih, kalau kelabu jangan kata putih, kalau hitam jangan kata kelabu, mesti beritahu betul-betul. Kalau program itu bukan sahaja output tetapi outcome. Laporan macam dulu tidak boleh pakai lagi sebaliknya dengan tindakan dan penilaian tepat dan jujur",

Alahai DS Najib.. Kita nak TANYAlah, Presiden UMNO manakah yang tidak pernah diTIPU oleh ahli-ahli UMNO sendiri? Sehebat-hebat Tun Mahathir pun pernah diTIPU oleh beberapa pemimpin bawahannya? Kalau Tun Abdullah lagilah, memang segenap penjuru 3D pun asyik kena TIPU aje.. Jadik, secara LOGIKnya dapatkah DS Najib memastikan pemimpin bawahannya TIDAK menipu dirinya sebagai Presiden PARTI? Kenapa mereka SANGGUP menipu DS Najib? Ini kerana mereka mahu KREDIBILITI DS Najib sebagai Presiden PARTI menjadi LEMAH dan mudah mengikut keMAHUan mereka.. Apatah lagi jika selama ini mereka memperALATkan UMNO sebagai PLATFORM untuk mencari keMEWAHan.. Kalau tak TIPU, mana boleh HIDUP beb! HE!HE!HE!

Untuk meMUDAHkan cerita, DS Najib tengok sendirilah di kalangan Menteri KABINETnya sendiri.. Menteri manakah yang benar-benar JUJUR dan meMAKLUMkan kehendak sebenar RAKYAT kepadanya? Ada ke? Entah-entah SEPUPU sendiri yang dok jadik Menteri KDN pun 2X5 bab KELENTONG orang? Ye la.. RAKYAT mintak lain, dia bagitau benda lain? Tak ke menipu NAMAnya tuh? Lepas tu TENGOK pulak pemimpin dalam Majlis Tertinggi UMNO.. Berapa RAMAI muka yang JUJUR dan benar-benar menyampaikan OBJEKTIF perjuangan PARTI kepada RAKYAT? Atau lebih RAMAI muka yang cari FULUS mengGUNAkan nama PARTI? Atau pun RAMAI muka yang me'LANUN'kan parti dan kerajaan untuk keMEWAHan diri? HE!HE!HE!

Dan NAMA pun ahli POLITIK, kalau tak menipu tuh memang le tak cukup SYARAT.. Baik UMNO/BN atau pun PAS, PKR dan DAP, semuanya memang ada SPESIS macam nih.. Daripada DS Najib mengHARAPkan mereka tak menipu dia, lebih BAIK DS Najib cari JALAN untuk menyingkirkan mereka yang TELAH menipunya.. Jadik RAKYAT nampak la keJUJURan dan keIKHLASan DS Najib tuh sebagai PM dan Presiden UMNO.. Ini yang dok terang-terang menipu pun diSIMPAN jadik PEKASAM dalam PARTI, buat apa? Jadik kita HARAPlah DS Najib memBERSIHkan UMNO/BN dari SPESIS macam nih.. Sekurang-kurangnya RAKYAT nampakla UMNO/BN lebih BERSIH daripada PAS, PKR dan DAP yang mana kePIMPINan ATASan hinggalah BAWAH semuanya KOTOR lagi menJIJIKkan.. HE!HE!HE!

Wallahualam..
POSTED BY TUKANG DOK PEGHATI AT 2:14 PM
LABELS: LAWAK NUSANTARA

terimakasih(sumber;http://sensecredaccountability.blogspot.com/2011/09/aik-tak-sangka-ahli-umno-pun-tipu-ds.html)

No comments: