Tuesday, March 2, 2010

WAKLATAH: Umno Bukan Penentu Jutawan

WAKLATAH: Umno Bukan Penentu Jutawan

1.0 sudah banyak artikel “klise” yang dipaparkan seperti yang ditulis oleh Rosli Hashim yang dimuatkan dalam Sabahdaily.com, orang yang tidak berpuashati dengan Umno.

2.0 mengapa harus ada perasaan iri dan dengki hati jika orang lain mendapat kekayaan melimpah ruah. banyak lagi jutawan yang ada di malaysia ini berjaya tanpa bergantung harap kepada sesebuah parti. mengapa harus menuding jari nmenyalahkan Umno kalau ada dikalangan orang Umno yang berjaya. ahli Umno ada 3 juta orang, berapa nisbah jika dibandingkan dengan yang jadi jutawan..terlalu sedikit..banyak lagi yang jadi jutawan di luar sana.

3.0 malah ahli PAkatan Rakyat pun ada yang bertaraf jutawan..inilah jenis manusia yang hidupnya penuh dengan dengki khianat bila melihat bangsanya berjaya..mengapa tidak ada perasaan dengki bila bangsa lain boleh jadi jutawan??? kerana mereka bukan melayu..


4.0 rakan saya dikalangan kontraktor banyak yang berjaya mendapat projek kerajaan walaupun mereka bukan ahli Umno malah menyokong pembangkang secara terangan. kerana apa? kerana mereka berusaha mendapatnya.

5.0 rakan saya ahli Pas ‘tuli’ (yang setiap kali pilihanraya umum akan menghamburkan wang di kawasannya untuk membantu calon Pas)yang mempunyai syarikat penerbitan menguasai penerbitan di Universiti Malaya kerana pertolongan dari menteri Umno. sekarang dah jadi jutawan.

6.0 seorang lagi rakan saya seorang ‘developer’ yang bertaraf jutawan telah mendapat projek untuk membangunkan perumahan tentera dan dalam masa yang sama mendapat projek dari kerajaan negeri kedah sedang beliau adalah ahli majlis bandaran yang dilantik oleh kerajaan pakatan rakyat kedah.

7.0 maknanya beliau adalah seorang ahli Pas tetapi mendapat projek perumahan tentera. ini semua kerana usaha mereka..dan kita berbangga kerana kejayaan mereka walaupun mereka ahli Pas dan saya Umno. tidak ada sedkit pun rasa iri hati..banyak juga pemimpin dan ahli Umno yang hidup secara sederhana berbanding dengan rakan-rakan mereka dikalangan ahli pembangkang yang berjaya mendapat projek kerajaan tetapi mereka tidak berasa iri hati seperti Sdr Roslli Hashim.

Wak: sdr Rosli Hashim perlu bermuhasabah diri dengan berusaha untuk berjaya. persetankan kita ahli Umno atau bukan, kalau berusaha pasti berjaya…

(sumber;http://waklatah.blogspot.com/2010/02/umno-bukan-penentu-jutawan.html)

Jawatan Dalam Umno Tiket Jadi Jutawan Segera?
Oleh: admin | 25 February, 2010 | Posted in berita | 8 Comments

Apalah gunanya kita menjadi ketua wanita cawangan atau bahagian, hatta menjadi ketua wanita pusat sekalipun, tetapi pada masa yang sama Umno tidak berkuasa lagi. Adakah ini yang kita mahukan?”.

Demikian petikan kata-kata Presiden Umno, Najib Razak semasa merasmikan konvensyen Wanita Umno di PWTC pada 20 Februari lalu.

Apa yang Najib katakan itu merupakan gambaran mentaliti Umno selama ini, iaitu menganggap sesuatau jawatan itu mestilah diselarikan dengan kuasa sebagai kerajaan. Tanpa kuasa, jawatan sudah tidak bererti lagi.

Mengapa menganggap jawatan itu penting dan bermakna hanya jika mereka memegang tampuk kuasa sebagai pemerintah?. Seolahnya adalah hina jika memegang jawatan dalam keadaan Umno menjadi pembangkang.

Bukankah sepatutnya sesuatu amanah itu dijaga dan dilaksanakan sebaiknya, tidak kiralah sama ada ketika itu berkuasa atau pun tidak? Tetapi biasalah bagi Umno, jika sudah hilang kuasa maka setinggi mana pun jawatan ia sudah tidak memberi apa-apa manfaat kepada mereka.

Najib mungkin mengungkapkan ayat di atas dengan niat mahu memberi keinsafan kepada Wanita Umno supaya melupakan tentang perebutan jawatan dan pangkat yang sinonim dengan parti itu.

Tetapi perebutan dan persengketaan sesama mereka itu puncanya kerana Umno masih lagi di tampuk kuasa, dan mempunyai banyak ruang dan peluang untuk mengeksploitasi harta dan projek kerajaan.

Bukan lagi rahsia betapa di dalam Umno, menjawat posisi pemimpin bererti peluang menjadi jutawan segera, membuat harta dan membina dinasti kekayaan mula terbuka luas. Daripada sekecil jawatan di peringkat cawangan hinggalah ke setinggi-tinggi jawatan, ia merupakan lubuk duit buat pemegangnya.

Berjawatan di dalam Umno sebagai pemerintah, membuka peluang untuk mereka mengeksplorasi serta mengeksploitasi ruang dan peluang terhadap khazanah negara.

Beberapa kes yang heboh diperkatakan ketika ini seperti PKFZ misalnya, menyaksikan nama-nama pemimpin Umno atau kroni mereka sebagai pihak yang mendapat untung besar di atas projek kerajaan.

Lihat sajalah apabila Umno hilang kuasa di lima negeri, sedikit sebanyak terjejas juga sumber tabungan politik mereka yang selama ini diperolehi dengan memperalatkan projek-projek kerajaan negeri.

Kalau dulu dasar ‘ahli Umno dapat dulu’ diguna, kini melalui dasar tender terbuka dan merit yang diamalkan kerajaan Pakatan Rakyat, membuatkan unsur kronisme dan sindrom projek ‘alibaba’ dihapuskan sekaligus memberi peluang kepada yang benar-benar layak untuk mendapat projek.

Tetapi Umno agak beruntung kerana masih berkuasa di peringkat pusat. Jika tidak, maka ramailah pemimpin Umno hanya menjadi tunggul, langsung tidak boleh bergerak kerana sumber dana kempen sudah tiada sedangkan ahli di bawah selama ini bila ada duit baru mahu buat kerja.

Manfaat berjawatan semasa Umno masih berkuasa bukan hanya dinikmati si empunya badan bahkan kalangan anak beranak, kroni dan suku sakat pemimpin turut menikmati habuannya.

Zaman Mahathir sebagai Perdana Menteri (PM), syarikat anak-anaknya diberi perlindungan perniagaan melalui ‘bail-out’ menggunakan duit Petronas ketika negara berdepan kegawatan ekonomi selepas 1997. Dan kini anaknya Mokhzani, antara Melayu terkaya di Malaysia dengan kekayaan berjumlah US285 juta (RM1.2 bilion).

Apabila Abdullah Badawi menjadi PM, anaknya yang mendapat banyak projek kerajaan melalui Scomi Group meningkat mendadak sebagai antara 10 individu Melayu terkaya dan 32 individu terkaya di Malaysia dengan kekayaan berjumlah US332 juta pada 2006.

Manakala tidak sampai dua tahun Najib menjadi PM, adiknya juga menuruti sejarah anak-anak PM sebelum ini iaitu tersenarai sebagai 40 individu terkaya di Malaysia dengan kekayaan terkumpul sebanyak US100 juta.

Bukan kerana cemburu atau dengki membuatkan rakyat mempersoal kekayaan mereka. Tetapi skrip yang sama berulang-ulang, ketika mana rakyat semakin tersepit dek kemelesetan ekonomi dan iklim perniagaan Malaysia yang kurang memberangsangkan, boleh pula suku sakat dan kroni pemimpin Umno meraih keuntungan berlipat ganda.

Kerana itu ungkapan ‘tanpa kuasa, jawatan tidak bermakna’ memang tepat untuk menggambarkan itulah Umno sebenarnya. Duit kerajaan sudah dianggap duit Umno. Pengerusi JKKK lebih berkuasa daripada Pegawai Daerah menentukan apa projek yang boleh dan tidak boleh, atau kontraktor mana yang patut dilantik.

Duit kerajaan juga sesuka hati disalurkan melalui ketua bahagian Umno dengan berselindung di sebalik nama dana pembangunan atau apa juga projek berlambang dacing. Kerana itu tidak hairan bila ada wakil rakyat Umno baru sepenggal menjadi ketua bahagian, sudah berubah gaya hidup menjadi mewah laksana tokoh korporat.

Sebagai ketua, Najib tidak perlulah hipokrit untuk mengakui betapa mereka yang di dalam Umno hanyalah mahukan kuasa agar mudah mengumpul harta dan bukan khidmat kepada rakyat dan negara.

Perjuangan Umno bukan untuk rakyat. Slogan juara rakyat, mendahulukan rakyat atau apa juga slogan muluk hanyalah helah menuntup kebobrokan gila kuasa yang telah sebati menguasai sanubari pemimpin parti itu. -Rosli Hashim

(sumber;http://www.sabahdaily.com/2010/02/jawatan-dalam-umno-tiket-jadi-jutawan-segera/)

No comments: