Saturday, May 25, 2013

WAHAI PENCACAI PAKATAN! MANA DIA BUKTI BLACKOUT MASA PRU TEMPOHARI? MANA BUKTINYA?


Saturday, May 25, 2013


Inilah antara gambar yang disebarkan dalam isu lampu padam atau ‘Black Out’ yang didakwa Pakatan Rakyat.

Siasatan awal Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menunjukkan sekeping gambar dimuatkan di internet menunjukkan kononnya berlaku insiden lampu padam semasa pengiraan undi pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) 5 Mei lalu adalah fitnah dan lakonan itu dirakamkan sebelum PRU13 lagi.

Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata kesimpulan itu dibuat hasil penelitian beliau bersama pegawai-pegawainya.

“Mereka telah melakonkan perkara ini sebelum pilihan raya lagi untuk disebarkan di internet sebagai helah bagi menunjukkan kononnya berlaku kejadian lampu padam, sedangkan ini semua cerita karut.

“Pada gambar tersebut ditunjukkan kononnya petugas SPR sedang mengira kertas undi dan terpaksa menggunakan lampu bantuan kerana lampu padam sedangkan petugas itu langsung tidak memakai baju SPR,” katanya kepada Bernama ketika ditemui baru-baru ini.

Beliau berkata bukti paling nyata apabila gambar tersebut menunjukkan terdapat ramai pemberita dan jurugambar berada di dalam tempat pengiraan undi sedangkan hakikatnya tidak ada sesiapa yang boleh berada di tempat tersebut
melainkan petugas SPR dan ejen calon.

“Prosedur Operasi Standard (SOP) dan tatacara kerja seperti yang ditunjukkan oleh gambar itu langsung tidak betul… mereka sudah terlupa, hendak menipu tetapi tidak faham tatacara kerja dan tidak matang.

“Malah dulang yang digunakan untuk meletak kertas undi juga bukan dulang SPR, bahan dan saiznya berbeza.. banyak perkara dalam gambar tidak ikut SOP SPR,” katanya.

Wan Ahmad berkata sehingga kini tiada sebarang laporan polis dibuat berkaitan dakwaan lampu padam dan itu membuktikan bahawa ia ternyata fitnah pembohongan yang direka-reka dan tidak berasas.

“Kalau ada lampu padam, tentulah ada ejen-ejen parti membuat laporan polis, mereka mewakili calon, mereka ada di tempat mengira undi, jika lampu padam dia yang akan mula-mula sekali berlari buat laporan polis, tetapi tidak.

“Malah pada malam pengiraan undi itu juga, saya apabila mendapat ‘tweet’ mengatakan lampu padam oleh ‘cybertrooper’ yang tidak bertanggungjawab, kita terus semak kawasan mana, kita semak dengan pengarah negeri kita, Pegawai
Pengurus dan saluran sekolah yang dituduh tetapi ternyata tidak ada apa-apa,” katanya.

Dalam pada itu, mengenai dakwaan sebuah akhbar pembangkang bahawa 24 petugas SPR di Besut, Terengganu telah dikurung bagi memangkah kertas undi, Wan Ahmad berkata beliau menyerahkan kepada pihak polis untuk menyiasat dakwaan berkenaan.

Beliau berkata namun kesemua mereka dipercayai masuk ke satu bilik itu untuk memangkah kertas undi masing-masing memandangkan kesemua mereka mengundi secara pos kerana bertugas pada PRU13.

“Salah seorang daripada mereka didapati telah membuat laporan polis… itu keputusan yang bagus dan betul agar polis dapat membuka kertas siasatan.

“Namun dipercayai mereka mendapat sampul surat yang berisi kertas undi untuk mengundi cara pos dan itu hak mereka untuk pangkah di mana-mana lokasi termasuk di dalam bilik yang dikatakan itu.. namun apa yang sebenarnya berlaku kita tidak tahu,” katanya.

Katanya, masyarakat tidak harus membuat andaian dan rumusan sendiri dengan hanya membaca melalui media pembangkang sedangkan semua yang dilaporkan berkaitan SPR adalah buruk dan berbaur fitnah.

Sementara itu, Wan Ahmad berkata cadangan pembangkang agar Tribunal Rakyat ditubuhkan adalah amat berbahaya kerana ia membelakangkan perlembagaan dan undang-undang negara.

“Siapa yang akan mewakili Tribunal Rakyat itu? Orang-orang mereka, pemimpin NGO yang selama ini yang menentang sistem dan dasar pilihan raya? Mereka yang menyemai budaya tidak baik dan tidak sopan pada anak muda?,” katanya. – Bernama

(terimakasih sumber:http://parpukari.blogspot.com/2013/05/wahai-pencacai-pakatan-mana-dia-bukti.html)

3 comments:

Anonymous said...

tengok kotak dah tahu tipu...takkan buruk benar kotak korang pakai tu kalau ye pon nak menipu...cannard..

Anonymous said...

Ari tu aku dah post tentang hal ni... SPR sila buat laporan polis agar polis dapat menyiasat tentang kes Blackout dan mengenalpasti pelakon pelakon yang menjayakan scene seperti dalam gambar. Sekadar menepis dengan kata kata tak cukup. Kalau sabit kesalahan memfitnah dan dihukum.... barulah mantap kebenaran di pihak SPR. Kalau takat tepis tepis dengan air liur je, anggaplah gambar itu benar. Kita nak lihat puak puak ni mendapat hukuman setimpal dengan perbuatan mengelirukan rakyat.

Anonymous said...

Saya sokong SPR lebih serius untuk siasat sehingga ke akar umbi foto tersebut. Kalau boleh, dapatkan kerjasama dgn Kementerian tertentu untuk sahkan individu terlibat. Perkara ini sangat serius kerana disebabkan oleh foto tersebut, huru-hara satu Malaysia. Saya yakin, saya dan rakyat memang mempercayai gambar tersebut adalah tulen. Walaubagaimanapun, saya tersedar setelah melihat keputusan PRU-13 yang agak menggerunkan. Saya tak rela bumi Malaysia diambil oleh bangsa lain. Saya tersedar apabila terbaca kisah sejarah Singapura keluar dari Malaysia. Bangsa Melayu memang selalu mudah terleka. Kita mesti bersatu dan jangan sekali2 buka peluang untuk orang lain rampas hak kita. Sekali dapat, jangan harap akan dipulangkan kembali!