Wednesday, May 8, 2013

Kenapa Utusan?... How about the Chinese newspapers? Is it fair? - kata PM
Semua orang tahu bagaimana adanya akhbar-akhbar Cina di negara ini cukup galak main sentimen perkauman dan sebagainya.

Rungutan ini sudah lama kedengaran.

Kalau awak berani buat terang-terang janganlah nak marah kalau orang lain juga sentuh hak orang Melayu dan tuduh rasis pula segala macam.

Selasa kalangan pemimpin pembangkang cuba buat riuh pasal laporan akhbar Utusan Malaysia yang membawa tajuk APA LAGI CINA MAHU ?

Sebenarnya kalau fikir tajuk dan laporan Utusan itu banding dengan laporan dan rencana di akhbar-akhbar Cina kebelakangan ini boleh kata 'habuk pun taraklah'.
pm-pwtc1xxTengahari Selasa semasa sidang akhbar selepas adakan pertemuan semua Ahli Parlimen BN di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) Datuk Seri Najib telah adakan sidang akhbar.Kalau nak tahu...Perdana Menteri secara terbuka pertahankan Utusan.

Ini bila seorang wartawan akhbar Cina jolok soalan apa pasal Utusan buat cerita APA LAGI CINA MAHU?.

Najib selamba jawab, " kenapa nak salahkan Utusan? Howa about the Chinese papers? Is it fair?"Perdana Menteri dipercayai jelas meurjuk kepada laporan akhbar-akhbar Cina yang membawa sentimen perkauman selama ini.Ditanya pula oleh seorang waratwan lain apa pendekatan kerajaan nak guna untuk dapatkan balik sokongan kaum Cina,Najib kata," kita kena turun terangkan...media kena tolonglah'.

Kepada soalan mengenai tsuami orang Cina pada PRU13 yang tidak memihak pada BN,Perdana Menteri  kata, " kita harus sedar pembangkang khususnya DAP beri gambaran kepada masyarakat Cina kalau undi pembangkang mereka boleh ubah kerajaan.

"Realitinya tak boleh dilakukan kerana kaum bumiputra,orang asli,Iban dan India semua sokong kerajaan.Walaupun Cina sokong pembangkang tak bermakna BN boleh tumbang.Kita tak boleh tukar kerajaan tanpa kebenaran mereka ( orang Melayu,asli,Iban dan India)'
pm-pwtc4xx
"Ini satu penipuan besar kepada masyarakat Cina.Jika mereka benar-benar yakin undi mereka boleh ubah kerajaan,itu tidak benar.Serupa macam janji 16 September ( janji Anwar dapat 30 MP BN sokong dia masa PRU2008)."Mengenai tindak tanduk Datuk Seri Anwar Ibrahim pertikai keputuan PRU13,Perdana Menteri pelik bagaimana Ketua Menteri Pulau Pinang dan Kelantan sudah angkat sumpah tetapi diperingkat nasional nak pertikai keputusan.

"Yang pelik dia sudah angkat sumpah di Penang dan Kelantan.Kenapa peringkat nasional tak terima.Kalau tak terima jangan terima semua,"katanya.

"Ini sistem kita.Kita kena terima keputusan dengan adil,"katanya lagi.Diminta mengulas rancangan Anwar nak buat perhimpunan gesa rakyat tolak keputusan PRU13 di Stadium Kelana Jaya esok Rabu,beliau berkata," kalau tak puashati tunjuk bukti.Dont be selective.Boleh terima peringkat negeri dan tidak di pusat.

Najib juga menilai dakwaan pembangkang berlaku penipuan masa PRU13 tidak lojik."Storyline tu tidak betul.Banyak yang tokok tambah kononnya kita bawa masuk orang Bangla mengundi.Pertama tidak ada bukti samasekali.

Kedua kalau ikut lojik mana boleh bawa 40,000 pekerja Bangla naik Boeing 747.Sebuah Boeing 747 hanya boleh bawa 400 orang.Ini bermakna kena guna 100 buah Jumbo.Ada sesiapa lihat 100 buah Jumbo mendapat di Malaysia.

"Sampai sekarang tak ada bukti samasekalidan tak lojik.Ini satu penipuan besar,"katanya.

(sumber;http://siemens-melayumaju.blogspot.com/2013/05/kenapa-utusan-how-about-chinese.html)

4 comments:

Anonymous said...

Salam, paper Cina sudah lama main api perkauman sejak 2008 secara terang2. Tapi KDN dan PDRM sgt lembik.. takut pd Cina.

Utusan hanya bertanya APA CINA MAU.. itu bukan racist tp itu satu soaln.. itpun PDRM dan Ketua JSJ muka macam kerang busuk MELATAH dlm media.. tunjuk muka bengis konon.. tangkap GOMO.. tp cina2 sial kongsi gelap mafia Cina yg dalangi mcm2 aktiviti perkauman xde pulak JSJ Bukti Aman buat PC??

makin parah lah.. pecat je lah KP PDRM!!

Anonymous said...

YOU GO NAJIB!!!!

KASI TIBAI INI PUAK RASIS!

Ayah Man said...

EVERY ACTION ATTRACTS REACTION. BERBUAT BAIK DAPT BAIK. BERBUAT JAHAT AKAN TERJAWAB DGN KEKERASAN. BN DAH BUAT CUKUP2 BAIK...PALING ETHICAL DAN GENTLEMAN. BEGITU JUGA POLIS. BEGITU LEMBUT. INI MEMBUATKAN ORANG RAMAI TERUTAMA MELAYU MENHANGGAP POLIS TAK MAMPU MENJALNKAN KEWAJIBAN MEREKA DGN BAIK.NAMPANYA, ADA PIHAK BEGITU BERIYA2 HENDAK MENDUGA DAN MENCABAR KESABARAN MELAYU.

Anonymous said...

Go najib..go..we support you..you re doing fine..dia org cums akan anggap adil bila dua menang semua negeri..takde siapa dari bn pertikai penang,selangor,kelantan dan wp bila pr menang di negeri2 ni..come on..gentlemen la sikit..menang ok..kalau kalah terima saja la