Tuesday, July 15, 2014

Agenda Ambiga? NGO Negara-Ku

Pelancaran pergerakan pertubuhan bukan kerajaan Negaraku pada 10 Julai lalu dihadiri penggerak utamanya yang disokong 68 NGO. Gambar fail The Malaysian Insider.

Pelancaran pergerakan pertubuhan bukan kerajaan Negaraku pada 10 Julai lalu dihadiri penggerak utamanya yang disokong 68 NGO. Gambar fail The Malaysian Insider. 

Agenda Ambiga?

1.0 Sekilas ikan di air sudah tahu jantan betinanya. Langkah aktivis propembangkang, S. Ambiga menubuhkan badan bukan kerajaan (NGO) yang menggunakan nama Negara-Ku, mudah diketahui apa motifnya - politik.

2.0 Setelah gagal dalam banyak cubaan untuk mendapatkan sokongan rakyat termasuk siri-siri Perhimpunan Bersih (yang jijik sebenarnya), Ambiga mahu berselindung atas nama tersebut yang merupakan judul lagu kebangsaan.

3.0 Alasan kononnya NGO tersebut mahu memupuk keharmonian dan menangani ekstremisme serta rasisme hanyalah sandiwara. Ini satu lagi kejijikan. Pada Awang, tindakan menggunakan nama Negara-Ku sebagai usaha terdesak bagi membantu memulihkan imej pakatan pembangkang terutama PKR dan DAP.

4.0 Ramai yang kenal siapa Ambiga. Kemarahan rakyat Malaysia terutama umat Islam ke atas beliau berkaitan banyak isu, masih belum reda. Janganlah jadi kaduk naik junjung, yang dikhuatiri boleh mengundang ekstremisme.

5.0 Di Malaysia, sesiapa jua boleh menubuhkan NGO tetapi janganlah memperalatkan nama Negara-Ku apatah lagi bagi tujuan politik. 

6.0 Meskipun Awang sangat yakin NGO yang diasaskan oleh Ambiga itu sekali lagi akan dijijikkan oleh rakyat, diharap Pendaftar Pertubuhan bertegas menolak pendaftarannya. Biarlah ia jadi pertubuhan haram, melainkan ditukar nama antaranya AgendaKu. Ia lebih sesuai dengan rekod dan reputasi Ambiga.


terimakasih sumber: 

Artikel penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20140713/re_04/ANALISIS-MINGGUAN--Bisik-Bisik-Awang-Selamat#ixzz37UuJV5Pj
© Utusan Melayu (M) Bhd 

1 comment:

Anonymous said...

Muka pun mcm. si DAJAL -LESBI si AmBANGKAI ni!

Tengoklah ATLM di Sabah pun tak dibenarkan menembak penceroboh - apa hal ni?! Patutlah bermacam puak PENGGANAS DAPBANGKAI/PKRSODOM BERMAHARAJALELA; sampai boleh tubuhkan pertubuhan "Negara-Ku"!

Si PENGGANAS LESBI/SODOM-Ambangkai-ejen Barat-ZIONIS ni sebenaqnya nak MENGHINA pula falsafah/lagu NEGARA ISLAM kita, "NEGARA KU"?! Patutnya NGO-NGO Islam/Melayu buat lapuran polis kerana penubuhan kumpulan 'Negara-ku' ini bertujuan MENGHINA ISLAM/umatnya termasuk KESULTANAN ISLAM/Melayu seperti yg. termaktub dlm. falsafah/lagu "NEGARA KU" kita yg. juga berasaskan undg/undg PERLEMBAGAAN kita, serta SEJARAH KEMERDEKAAN kita! Ini jga bertujuan untuk MENGELIRUkan/MENGHASUT rakyat terutamanya anak muda, dan menimbulkan HURU-HARA dlm. negara - maka kDN patut masuk campur!

Makcik Sambal Belacan.