Thursday, September 27, 2012

'Kemewahan' pemimpin!


MANA-MANA pemimpin yang menunjuk cara kehidupan mewah yang keterlaluan sama ada pembangkang atau kerajaan boleh menimbulkan rasa muak rakyat.

Rakyat akan membuat kesimpulan tersendiri apa yang mereka lihat.

Faktor paling besar yang merentasi pemikiran rakyat adalah persepsi. Persepsi tak semestinya benar dan tak semestinya salah. Tetapi apa yang dipercayai oleh rakyat.

Seorang penulis, Stan Moore menukilkan: "Hanya kerana kebenaran tidak kelihatan, tidak bermakna hal itu palsu. Hanya kerana kenyataan tidak dirasai, tidak bermakna perkara itu tidak wujud".
Ini maknanya persepsi. Tetapi apa yang rakyat melihat dan mendengar itulah yang dicakapkan. Jadi, persepsi harus ditangani dengan cermat dan bijaksana oleh sesuatu pihak yang ingin menang dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti.

Namun bagi Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Datuk Fuad Hassan yang dikenali lebih cenderung melihat sesuatu itu dari luar kotak fikiran biasa memberitahu kami bahawa kadang-kadang pandangan rakyat tidak semestinya betul. Rakyat, katanya, boleh menyebabkan ada kalanya para pemimpin terpaksa hidup berpura-pura.

"Sebab penghakiman rakyat tak semestinya benar. Rakyat kadang-kadang suka melihat pemimpin naik kereta buruk, itu dianggap sebagai merendah diri. Sedangkan itu sebenarnya bukan realiti yang sepatutnya ada pada seseorang pemimpin.

"Seorang pemimpin harus mempunyai kereta yang baik, harus sampai cepat pada sesuatu tempat, harus diberi kemudahan untuk melakukan sesuatu kerana dia perlu hadir pada banyak tempat dalam masa yang terhad dan perlu berjumpa dengan banyak rakyat.

"Rakyat harus memberi kelonggaran kepada pemimpin kerana dia punya tugas-tugas yang lain," kata beliau ketika ditemui Utusan Malaysia di Bukit Perdana, Kuala Lumpur semalam.
Namun, Fuad mengingatkan jikalau pemimpin itu berlebih-lebihan dan tidak sederhana pun, rakyat tidak boleh menerima juga.

"Kita harus melihat terutama kelayakan yang ada pada seseorang pemimpin. Kalau dia seorang PM (Perdana Menteri), yang sememangnya menjalankan tugas berjumpa dengan rakyat sebanyak mungkin atas kapasiti yang sah di sisi undang-undang selain kelayakan yang ada pada dia, maka itu harus didengarkan.

"Oleh kerana itu kelayakan dia dan tidak boleh nak dibezakan bahawa majlis itu adalah majlis parti atau kerajaan, kadang-kadang dia ada sebabnya.Tugas-tugas rasmi PM harus diraikan serta dibenarkan menggunakan keistimewaan yang ada pada dirinya kerana dia terpaksa berjumpa dengan sebanyak mungkin rakyat dalam masa yang terhad. Dia ada kelayakan yang sah.

"Tetapi kalau pemimpin tertentu yang menggunakan jet dalam saat dia tidak punya kelayakan dan dia punya banyak masa untuk berjumpa dengan rakyat, maka ini merupakan sesuatu yang menggambarkan sikap cetusan kemewahan ataupun nikmat kemewahan yang ingin dirasakan yang sudah dilihat oleh rakyat," kata beliau.

Fuad menarik perhatian bahawa ada insiden yang belum terlihat lagi atau didengari oleh rakyat. Banyak kes di mana pemimpin berpura-pura di depan rakyat tapi di belakang rakyat buat cerita lain. Contohnya, ada pemimpin yang duduk kelas ekonomi dalam negara tetapi apabila keluar negara, terus naik kelas pertama penerbangan.

"Ini menunjukkan apa? Dia nak mencipta imej supaya dilihat oleh rakyat sebagai pemimpin rakyat. Bagi saya, ini suatu keadaan berpura-pura. Apa yang sepatutnya ialah pemimpin menggunakan apa yang dibenarkan. Itulah yang terbaik. Pemimpin tidak harus berpura-pura selagi dia dalam lingkungan kelayakan yang dibenarkan," katanya.

Bagi beliau, pemimpin terbaik ialah yang sentiasa bersederhana. Hidup dalam bidang kelayakan mereka sendiri.

"Kalau mereka layak pandu Mercedes, mereka harus dibenarkan. Itu kelayakan dia dan tiada siapa yang patut timbulkan rungutan dan dia sepatutnya begitu.Bukan sahaja pemimpin, rakyat yang layak pandu Mercedes pun patut guna. Kenapa kita harus menyamaratakan semua? Itu bukan pandangan Islam. Itu pandangan golongan kiri, sosiolis dan sebagainya. Semua mesti sama," katanya.

Yang penting, kata beliau, seseorang pemimpin mesti sentiasa menjaga imej, peribadi, serta tanggapan rakyat pada dirinya sendiri. Meningkatkan imej dan ikhlas dengan kehidupan diri kerana dia adalah pemimpin yang dilihat untuk menjaga negara.

"Rakyat perlu dididik untuk melihat sesuatu mengikut kesahihan dan kelayakan," katanya.
Fuad bagaimanapun mengingatkan bahawa kajian pihaknya menunjukkan imej parti UMNO tidak berada dalam keadaan yang baik pada pandangan mata rakyat.

"Apa sebab? Hal demikian ini kerana imej UMNO itu diserang bertubi-tubi oleh pihak pembangkang dalam isu kecil atau besar melibatkan politik, ekonomi, peribadi dan sosial - yang kesemuanya dilonggokkan kepada UMNO.

"Sama ada hal itu isu UMNO atau bukan UMNO, dilonggokkan dalam media sosial dan media cetak oleh pembangkang. Dalam ucapan ceramah pembangkang, semuanya 'dikambing hitamkan' kepada UMNO menyebabkan imej parti pemerintah cukup buruk," kata beliau.

Cuma, kata beliau, sebahagian orang UMNO mengambil sikap tidak menjawab. Atau, menjawab dan mengambil sikap secara defensif.

Sedangkan dalam strategi politik apa yang harus dilakukan pihak UMNO ialah parti itu harus menyerang pihak yang menyerangnya. Namun, oleh kerana rekod UMNO yang telah lama memerintah, sudah tentu banyak cerita lama yang memudahkan untuk diserang daripada parti baru yang memerintah yang belum panjang track recordnya.

"Tetapi sebenarnya UMNO masih boleh menyerang sebab apa yang dinamakan 'parti baru' itu terdiri daripada individu-individu lama yang punya track recordtersendiri.

"Rekod peribadi sama ada dalam parti yang baru atau parti lama patut diambil kesempatan untuk dijelaskan oleh UMNO. Tetapi ia kurang diambil kesempatan oleh pekerja parti yang memerintah," katanya.

Namun, kata Fuad, imej Perdana Mentei adalah lebih baik berbanding imej UMNO.

"Hal ini demikian kerana imej Datuk Seri Najib sudah diterima umum oleh rakyat berbilang kaum. Dan banyak kajian menunjukkan secara berbanding, ada semacam satu jurang antara imej Najib dengan UMNO. Secara individu, beliau bekerja kuat untuk membentuk imejnya sendiri, memperbaiki imejnya di kalangan orang muda, memperbaiki caranya untuk bergaul orang muda, membuat 'tweet' dan bergayasporting macam orang muda.

"Beliau bekerja bersungguh-sungguh sebagai seorang yang mempunyai visi dan kreativiti dalam menguruskan negara, menunjukkan kesungguhannya untuk berjumpa dengan semua kaum dan kumpulan masyarakat kita hari ini. Menunjukkan bahawa boleh dilakukan usaha pemulihan imej sekiranya ada langkah-langkah teratur untuk memperbaiki imej seseorang pemimpin itu sendiri," kata beliau.

Apa pun, pemimpin UMNO di peringkat bawah, iaitu peringkat lapisan kedua harus mengambil langkah sama dengan memulihkan imej ini dengan membalas balik serangan yang dilakukan pihak tertentu terhadap UMNO.

Imej UMNO sekarang adalah baik tetapi boleh dipulihkan lagi dengan cara-cara tertentu.

Isu-isu yang bersifat peribadi harus dijawab oleh tuan punya badan sendiri sama ada benar atau tidak sebelum dia dibantu oleh orang lain. Jawab juga sama ada isu rasuah, skandal atau orang kaya berlagak sombong. Dia harus menjawab mengubah cara dan membetulkan supaya dapat dilihat oleh rakyat sebelum orang lain membantu. Sebab itu persepsi perlu dijawab. Bukan semua persepsi salah.

terima kasih (http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20120927/re_01/Kemewahan-pemimpin)

No comments: